Duurzame woningen en gebouwen zijn energiezuiniger dan traditionele huizen en bouwwerken. Door duurzaam te bouwen en isoleren wordt er een gezond binnenklimaat gecreëerd; prettig voor bewoners en gebruikers.
Wat is duurzaam bouwen?
Duurzaam bouwen is slim bouwen. Slim betekent dat er rekening wordt gehouden met mens, dier en milieu. Slim betekent ook dat er een bewuste keuze wordt gemaakt in bouwmaterialen. En dat er een comfortabel binnenklimaat wordt gecreëerd. Zo krijgen vocht en koude luchtstromingen (tocht) geen kans. Bovendien kan duurzaam bouwen en verbouwen voor een aanzienlijke besparing op de energierekening zorgen.
Regels en richtlijnen
Op internet is veel informatie te vinden over regels en richtlijnen voor duurzaam bouwen. Op de site van de Rijksoverheid is betrouwbare informatie beschikbaar. Op de pagina duurzaam bouwen en verbouwen vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over duurzaam bouwen. Het Bouwbesluit 2012 bevat voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Ook aan bouwproducten en -materialen worden eisen gesteld.
Op zoek naar Europese regelgeving? Kijk dan op ec.europa.eu/energy.
Duurzaam isoleren
Duurzaam bouwen is ook duurzaam isoleren. Door woningen en gebouwen te isoleren heeft u geen last meer van vocht en tocht. Koude luchtstromingen in een woning of kantoorruimte zijn onbehagelijk. Bovendien kan vocht schimmelvorming veroorzaken. Door woningen en gebouwen te isoleren worden kieren gedicht en koudebruggen aangepakt. Dit zorgt ervoor dat de ruimte beter op temperatuur blijft, waardoor u aanzienlijk kunt besparen op stookkosten.
Gevelisolatie is duurzaam
Buitengevels verliezen veel warmte. Door buitengevels te isoleren is het makkelijker om de ruimte op temperatuur te houden: de warmte blijft immers beter hangen. En als buiten de temperaturen stijgen, blijft het binnen heerlijk koel. ’s Winters hoeft u niet zo hard te stoken en ’s zomers hoeft de airconditioning niet zo hard te werken. Gevelisolatie is extra duurzaam als u gebruik maakt van duurzame isolatiematerialen, bijvoorbeeld door de buitengevel te isoleren in combinatie met steenstrips.
Vragen?
Heeft u vragen over duurzaam bouwen en gevelisolatie?
Technische informatie
Bent u een vakman en lid van Stichting KGS? Ga dan naar de databank voor technische informatie, specificaties, tekeningen, instructies en nog veel meer…